Sensor NIR-Online – sensor X-One

Sensor NIR-Online – sensor X-One

Sensor X-One jest przeznaczony do ciągłej kontroli parametrów produktu, takich jak wilgotność, zawartość tłuszczu, białka, glutenu, czy też heksanu. Do badania jest wykorzystywany zakres promieniowania podczerwonego NIR. Pomiar produktu może odbywać się w sposób kontaktowy lub przez okno wziernikowe. Typowe produkty poddawane badaniu to przede wszystkim pasze, zboża, mąka, makaron, ciastka oraz karma dla zwierząt. Wszystkie dane pomiarowe są wyświetlane na ekranie monitora, rejestrowane na serwerze oraz przesyłane do systemu sterowania procesem produkcji.

Mierzony parametr

Wilgotność, tłuszcz, białko, gluten, heksan i inne

Metoda pomiaru

Spektrometria NIR

Zakres pomiarowy

NIR 900-1700 nm (1100-2200 nm)

Sposób pomiaru

Kontaktowy lub przez okno wziernikowe (cela pomiarowa)

Typowe produkty

Pasze, zboża, mąka, makaron, ciastka, karma dla zwierząt i inne

Parametry procesu

Temperatura do 70 oC (do 130 oC), ciśnienie do 25 bar

Integracja z systemem sterowania

Sygnał analogowy lub komunikacja cyfrowa Modbus

Opcje

Dostępne wykonania EX