Sensor NIR-Online – sensor X-One
Sensor X-One jest przeznaczony do ciągłej kontroli parametrów produktu, takich jak wilgotność, zawartość tłuszczu, białka, glutenu, czy też heksanu. Do badania jest wykorzystywany zakres promieniowania podczerwonego NIR. Pomiar produktu może odbywać się w sposób kontaktowy lub przez okno wziernikowe. Typowe produkty poddawane badaniu to przede wszystkim pasze, zboża, mąka, makaron, ciastka oraz karma dla zwierząt. Wszystkie dane pomiarowe są wyświetlane na ekranie monitora, rejestrowane na serwerze oraz przesyłane do systemu sterowania procesem produkcji.
Mierzony parametr | Wilgotność, tłuszcz, białko, gluten, heksan i inne |
Metoda pomiaru | Spektrometria NIR |
Zakres pomiarowy | NIR 900-1700 nm (1100-2200 nm) |
Sposób pomiaru | Kontaktowy lub przez okno wziernikowe (cela pomiarowa) |
Typowe produkty | Pasze, zboża, mąka, makaron, ciastka, karma dla zwierząt i inne |
Parametry procesu | Temperatura do 70 oC (do 130 oC), ciśnienie do 25 bar |
Integracja z systemem sterowania | Sygnał analogowy lub komunikacja cyfrowa Modbus |
Opcje | Dostępne wykonania EX |