Aparatura pomiarowa dla przemysłu

Analizatory NIR

Analizatory składu NIR to urządzenia przeznaczone do ciągłej analizy składu produktów sypkich i ciekłych. Spektroskopia NIR daje możliwość badania zawartości takich składników, jak białko, tłuszcz, wilgoć, popiół czy gluten. Analizatory NIR są stosowane na różnych etapach procesu produkcji: od kontroli jakości zamówionych surowców w trakcie ich przyjmowania do zakładu, poprzez nadzorowanie parametrów produktu podczas przetwarzania, kończąc na kontroli jakości produktu gotowego, opuszczającego zakład.

Analizatory NIR – zastosowanie

Możliwości, jakich dostarcza analizator NIR, są wykorzystywane wszędzie, gdzie utrzymanie zadanego składu produktu jest istotne. Spektroskopia NIR on-line jest najbardziej rozpowszechniona w wymienionych poniżej obszarach:

  • branży spożywczej (przetwórstwo zbóż, produkcja olejów, mleczarstwo),
  • produkcji pasz dla zwierząt,
  • produkcji materiałów budowlanych,
  • branży chemicznej i produkcji tworzyw sztucznych.

Analizatory NIR – rodzaje

Analizator BUCHI NIR-Online jest urządzeniem zaprojektowanym do instalowania bezpośrednio w procesie produkcji. Konstrukcja ta jest odporna na ciągłą pracę w trudnych warunkach przemysłowych i standardowo przystosowana do montowania w strefach zagrożenia wybuchem Ex. Łatwa jest integracja z istniejącymi systemami sterowania, dzięki dostępnym protokołom komunikacyjnym.

Sensory NIR-Online są dostępne w różnych wersjach i konfiguracjach, zależnie od przeznaczenia i wymagań aplikacji:

  • sensor X-One – spektroskopia NIR, pomiar przez okno wziernikowe,
  • sensor X-Two – spektroskopia NIR oraz kamera wideo, pomiar przez okno wziernikowe,
  • sensor X-Three – spektroskopia NIR i VIS, pomiar przez okno wziernikowe,
  • sensor X-Four – spektroskopia NIR i VIS oraz kamera wideo, pomiar przez okno wziernikowe,
  • sensor X-Beam – spektroskopia NIR i VIS, pomiar z odległości do 200 mm.

Test NIR – jakie przynosi korzyści?

Analizatory NIR zainstalowane w procesie produkcji przyczyniają się bezpośrednio lub pośrednio do zwiększenia osiąganego zysku. Najczęściej uzyskuje się to poprzez:

  • zwiększenie wolumenu sprzedaży,
  • optymalizację zużycia surowców niezbędnych do produkcji,
  • obniżenie kosztów produkcji przez zmniejszenie ilości produktu zawracanego do przeróbki,
  • obniżenie kosztów energii przez optymalizację czasu trwania procesu (np. proces suszenia),
  • zwiększenie wydajności instalacji przez skrócenie czasu pojedynczej szarży (np. proces mieszania),
  • zmniejszenie strat przez zmniejszenie ilości odpadów.

Chętnie odpowiemy,
na Twoje pytania.

INDUSTA Jerzy Janota

Wesoła 14
40-627 Katowice

industa@industa.pl +48 661 549 034 http://industa.pl/wp-content/themes/industa/assets/images/base/logo.svg
NIP 954-119-42-10