Sensor NIR-Online – sensor X-Two
Sensor X-Two jest przeznaczony do ciągłej kontroli parametrów produktu, takich jak wilgotność, zawartość tłuszczu, białka, glutenu, czy też heksanu. Do badania jest wykorzystywany zakres promieniowania podczerwonego NIR. Dodatkowo dzięki wbudowanej kamerze możliwe jest kontrolowanie przepływu produktu, jego uziarnienia, obecności zanieczyszczeń itp. Pomiar produktu może odbywać się w sposób kontaktowy lub przez okno wziernikowe. Typowe produkty poddawane badaniu to przede wszystkim pasze, zboża, mąka, makaron, ciastka oraz karma dla zwierząt. Wszystkie dane pomiarowe są wyświetlane na ekranie monitora, rejestrowane na serwerze oraz przesyłane do systemu sterowania procesem produkcji.
Mierzony parametr | Wilgotność, tłuszcz, białko, gluten, heksan oraz wielkość ziaren, przemieszczanie się produktu i inne |
Metoda pomiaru | Spektrometria NIR + kamera video |
Zakres pomiarowy | NIR 900-1700 nm (1100-2200 nm) |
Sposób pomiaru | Kontaktowy lub przez okno wziernikowe (cela pomiarowa) |
Typowe produkty | Pasze, zboża, mąka, makaron, ciastka, karma dla zwierząt i inne |
Parametry procesu | Temperatura do 70 oC (do 130 oC), ciśnienie do 25 bar |
Integracja z systemem sterowania | Sygnał analogowy lub komunikacja cyfrowa Modbus |
Opcje | Dostępne wykonania EX |